'Ti nepremišljeni napadi povečujejo tveganje jedrske nesreče' | 24ur.com (2024)

Ukrajina

Kijev, 12. 08. 2024 06.21 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtor

N.Š.

icon-chat-bubble-square-4Komentarji260

Moskva in Kijev se medsebojno obtožujeta o tem, kdo je kriv za požar na območju največje evropske jedrske elektrarne Zaporožje v Ukrajini, ki je zdaj pod rusko okupacijo. Nobena od strani pa zaenkrat ni poročala o znakih povišanega sevanja. V velikem objektu s šestimi reaktorji so sicer po več eksplozijah opazili močan, temen dim, ki je prihajal iz severnega območja elektrarne v južni Ukrajini.

OGLAS

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruski uradniki, vključno s tiskovno predstavnico zunanjega ministrstva Marijo Zaharovo, so obtožili Kijev, da namerno poskuša uničiti elektrarno in zasejati "jedrski teror". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je obtožil Rusijo, da je prižgala ogenj, ki je bil po njegovih besedah viden iz mesta Nikopol, ki ga nadzoruje Ukrajina, in ponuja pogled na elektrarno. Zelenski je tudi je objavil zrnat videoposnetek, ki prikazuje črn dim, ki prihaja iz hladilnega stolpa, ob njegovem vznožju pa gori plamen. "Trenutno so kazalniki sevanja normalni. Toda dokler imajo ruski teroristi nadzor nad jedrsko elektrarno, stanje ni in ne more biti normalno," je dodal.

"Ti nepremišljeni napadi ogrožajo jedrsko varnost v elektrarni in povečujejo tveganje jedrske nesreče. Takoj se morajo ustaviti," pa je v ločeni izjavi opozoril vodja IAEA Rafael Grossi, ne da bi komu pripisal krivdo za napad.

Preberi šeV nuklearki Zaporožje izbruhnil požar

Do požara je prišlo manj kot teden dni po tem, ko so ukrajinske sile izvedle največji vdor na rusko ozemlje od začetka vojne leta 2022, kar je presenetljiva poteza, ki je pripeljala konflikt v novo fazo – po tednih, ko je na bojišču šlo bolje Moskvi.

Ruski državni tiskovni agenciji sta na podlagi navedb ruske državne družbe za jedrsko energijo Rosatom sporočili, da je bil glavni požar pogašen malo pred polnočjo. Ocenili so, da je požar v hladilnem stolpu sprožil napad z dronom, niso pa za to predložili dokazov.

Ukrajinsko podjetje za jedrsko energijo Energoatom je medtem v ločenem sporočilu za sporočilno aplikacijo Telegram zapisalo, da je poškodovan eden od hladilnih stolpov in druga oprema, poroča Reuters. Energoatom je tudi sporočil, da bi lahko požar sprožila "malomarnost" ali požig Rusije. In še da Rusija uporablja hladilne stolpe elektrarne za shranjevanje vojaške opreme in eksploziva.

Preberi šeV napadu z droni poškodovan jedrski reaktor nuklearke v Zaporožju

Poškodovan hladilni stolp naj bi bil nedelujoč. Je pa Grossi dejal, da je agencija zahtevala "takojšen dostop" do hladilnega stolpa za oceno škode. Iz Moskve ali Kijeva na Grossijevo izjavo ni bilo takojšnjega odziva.

Rusija je elektrarno zavzela kmalu po začetku obsežne invazije na manjšo sosedo leta 2022. Šest jedrskih reaktorjev elektrarne je medtem v hladni zaustavitvi. Vendar pa je objekt odvisen od zunanjega napajanja, da ohranja svoj jedrski material hladen in preprečuje katastrofalno nesrečo.

To ni prvi incident v elektrarni, Moskva in Kijev pa se redno medsebojno obtožujeta za povzročanje nevarosti.

zaporožjenuklearkapožarukrajina

icon-chevron-leftNaslednji članekBerlin izdal nalog za aretacijo Ukrajinca 'Volodimirja Z.'Naslednji članekPutin zagrozil z odgovorom na namestitev ameriških raket v Evropiicon-chevron-right

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

'Ti nepremišljeni napadi povečujejo tveganje jedrske nesreče' | 24ur.com (3)

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 21.32

+0

Jaz res ne vem zakaj se moskvići skupaj s tukajšnjimi srbići tako razburjajo. Naj putler odstopi te tri regije (Kursk, Brjansk, Belgorod) Ukrajini,... in bo mir. Saj ni tako težko prepustit ozemlja, a ne? Mir je le mir,... in je na prvem mestu.

icon-replyODGOVORI

myomy

12. 08. 2024 21.40

-2

Nas Slovence skrbi Slovenija, vas squiptarje pa očitno Srbija in Rusija. In seveda vaš Veliki vodja, ki je prvi bil za to, da imamo visoke cene ogrevanja in vsega ostalega.

myomy

12. 08. 2024 21.41

+0

ZMAGA SLOVENIJI, NE UKRAJINI!

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 21.57

-2

Zakaj pa se potem tako vsajaš na putlerjevi strani v ukrajinski vojni, če se ti gre samo za Slovenijo? In koga misliš z "naš veliki vodja"? Nimam voditelja, ker nimam črednega nagona. Če si pa mislil arestanta, bi pa že lahko vedel, da je ta vaši strani, pa čeprav se je ob nastopu na funkcijo premierja igral s false flag akcijami, ko je šel v Ukrajino na obisk k Zelenskemu. In mimogrede, če bo Slovenija kdaj v vojni, ji bom vsekakor zaželela zmago. Tokrat pa naj se okupatorja najprej otrese Ukrajina. Mimogrede, za tvojo srbijo mi pa res nekam maha...

myomy

12. 08. 2024 21.26

+0

Slovenski skrajni desničarji so na strani Ukrajine, slovenski domoljubi pa smo na strani Slovenije. In interes Slovenije so vsekakor nizke cene energentov, ki posledično vplivajo na nižje cene vseh dobrin in storitev. Dovod poceni plina iz Rusije so blokirali Ukrajinci s pomočjo ZDA in njihovih EU hlapcev, ne Rusi. Torej so tisti Slovenci, ki v tej vojni podpirajo Ukrajino, SOVRAŽNIKI Slovenije. Zanimivo je tudi to, da so naši edini skrajni desničarji v EU, ki zagovarjajo sankcije in neomajno podporo Ukrajini. 50 let za Avstrijci in ostalimi. Itak. Butli bili, butli ostali.

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 21.59

-1

Problem je v tem, ker niste domoljubi, ampak domoljupci,... domobranci. Paktirate s sovražnikom, ... z agresorjem, ki je povzročil največjo tragedijo na evropskih tleh po koncu 2. sv. v.. Zato ne nakladaj o domoljubju, ker sploh ne veš kaj to je. In mimogrede, cela EU podpira Ukrajino,... praktično cel svet obsoja putlerjevo agresijo. Ti to kaj pove?

nestabilen

12. 08. 2024 21.23

-1

Ukrajinci so zaceli v Kursku uporabljat kemicno orozje.Groza.

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 21.27

+1

A to je iz tiste "kvote", v kateri so se znašle tudi novice o tem, da Ukrajinci uporabljajo zastrupljene komarje proti moskvićem,... kot neke vrste kemično orožje? Moskvići so skupaj z rusofilići res samo še neskončno smešni.

asdfghjklč

12. 08. 2024 19.00

+1

Ukrajina naj stolče rusijo in izbriše mesta kot so to naredili rusi v ukrajini, kjer so veliko mest zravnali z zemljo ... isto vasi.

icon-replyODGOVORI

asdfghjklč

12. 08. 2024 18.59

+0

Rusofili so ovćice rusom ... ovce. Je lepo beekati?

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 20.24

+0

Ovčice,... morda. Vsekakor pa so putlerjevi uporabni idio_i, ki veselo krulijo in naokrog agresivno trosijo njegove laži. Najbolj hecno pa je, da vanje verjamejo.🤣🤣🤣

anatomija

12. 08. 2024 18.34

-1

Ruske sile , ki jih je Putin poslal v Kursk , da preženejo Ukrajince nezaustavljivo prodirajo proti Moskvi

icon-replyODGOVORI

asdfghjklč

12. 08. 2024 18.43

+2

Rusofil, že tvoje ime je preveč otročje, da bi te jemali resno ...

buuu Zmaga

12. 08. 2024 18.46

+0

Hahahaha podobno kot Zmaga Ukrajini, kot da smo na nogometni tekmi pa navijamo... dej zukrija in podobni pacijenti ce nimate kaj bolj pametnega delat pejt mal na sprehod ne skoz za tipkovnico sedet... aha sej vem placani ste na post in na crko kot z.ukrija bu tara

buuu Zmaga

12. 08. 2024 18.47

+0

Zelenski kokica jokica buuu

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 20.27

+2

srbiću je zmanjkalo tablet. Pusti ti druge, pa sebi svetuj kakšen sprehod, ali pa se zamoti s kakšnim delom,... da ne boš tule trosil blesarij, bebc.

anatomija

12. 08. 2024 18.27

+1

Po Ruski logiki , je leta 1941 rusija zločinsko napadla nacistično Nemčijo in s tem je posledično samo Rusija kriva za smrt milijonov Rusov v 2 svetovni vojni in , da se je 2 svetovna vojna sploh začela . Če ne bi napadli Nemcev in pustili , da se Nemci brez težav sprehajajo po Moskvi do tega ne bi prišlo

icon-replyODGOVORI

odpisani zasedli vlado

12. 08. 2024 18.16

+1

Psihični agresorski diktator putin je zasedel Ukrajinska ozemlja jih poimenoval Nova Rusija katerih ne prizna nobena država sveta.Ukrajince pa imenuje "sovražniki"kateri osvobajajo svojo zemljo.In potem tukaj prizadeti rusofili še podpirajo ruski genocid nad Ukrajino.Pa to je enako kot,ko so srbi napadli Slovenijo,Hrvaško in Bosno in,če bi jim agresija uspela bi sedaj vse te tri države bile srbija.Torej je popolnoma jasno katera nacija rusofilov tukaj podpira onemoglega starčka putina kateremu se bliža konec.

icon-replyODGOVORI

odpisani zasedli vlado

12. 08. 2024 18.24

-1

Aha pozabil sem še dodati,da elektrarna sploh ni bila napadena ampak so rusi naložili veliko gomilo pnevmatik ter jih zažgali.To so naredili zaradi strahu pred ukrajinci kateri jih tolčejo kot muhe in hoteli svetu lažno prikazati kot napad ukrajine na elektrarno.Ukrajinci že ne bodo uničevali lastne elektrarne prevara je pa že dokazana.Namen strahopetnih rusov je bil,da svet odvrne ukrajince od osvobajanja svoje ukrajinske zemlje.

asdfghjklč

12. 08. 2024 18.45

+1

Ne razumeš ... ti "naši" rusofili so dejansko potomci srbov, ki so v 90ih migrirali v slovenijo zaradi tega, ker so jim američani pokazali, do so navadni drekači.

ml3000

12. 08. 2024 19.38

-2

Ja ja ko srbi vsekajo potem pa vsi tulite v en glas nato help please help srbi bum bum🤣 o ritke, beseda ki bi morala biti zapisana v zgodovino nato help srbi bum bum🤣🤣🤣🤣🤣

myomy

12. 08. 2024 15.54

+1

Po vsej Ukrajini sami Ukrajinci zažigajo naborniška vladna vozila. Če bi Zelenski odprl danes meje, bi se vojna končala že jutri. Ukrajina je en sam velik zapor.

icon-replyODGOVORI

OvcjiPastir

12. 08. 2024 15.57

+0

😅🤡

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 15.58

-3

Ja, se vidi, da je že kar orng vročina pritisnila.

myomy

12. 08. 2024 16.07

+5

Ovce boste to dejstvo izvedele šele čez kakšnih 20 let, ali pa nikoli. Proti neumnosti še ni cepiv. Seveda neumni tega ne veste, zato ste se pa cepili.

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 16.19

-7

hahahahaha.... Dvomim, da boš ti sploh kdaj izvedel, da je moskovija popušila, ko bo že davno konec.

ml3000

12. 08. 2024 16.47

-1

Judeki rauss

Boskica

12. 08. 2024 15.38

-1

Lahko tud čisto x oseba z x nameni spusti dron na nuklearko.Žal.

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 16.06

-7

Seveda lahko. Ampak noben dron ne bi mogel nositi toliko goriva, da bi tako dolgo in močno gorelo z gostim črnim dimom. Vse jasno... Poleg tega pa še, če hladilne stolpe uporabljaš za skladišče opreme, orožje in municije, se temu pač ne moremo čuditi, a ne? Ker dejstvo je, da hladilni stolpi sami po sebi NE GORIJO. V normalni situaciji nobena nuklearka z vsemi njenimi sestavnimi enotami ne bi mogla takole goret. Poleg tega so hladilni stolpi milje daleč od reaktorjev, ki so že itak nedelujoči. Da beton takole gori, to se lahko dogaja samo pri norih moskvićih.

Boskica

12. 08. 2024 15.37

+5

Vsa Evropa podpira to vojno.Da so lahko posledice tudi za nas neprijetne pa nihče ne govori.

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 16.09

-3

No, saj lahko kakšno rečeš na to temo. Lahko se tudi pofotkaš, ko govoriš o miru, tako kot orban,... saj to ne boli. Uuups,... aja, kljub temu, da je še nedolgo nazaj nekaj pleteničil o miru, Ukrajinci še vedno nočejo dati svojega ozemlja okupatorju. Ti šment,... kaj pa zdaj? Mogoče bo pa bolje, če moskovija odstopi nakaj zemlje Ukrajincem. Zgleda so jim všeč regije Brjansk, Belgorod in Kursk. Moskovija naj to pač odstopi Ukrajini, in bo mir.

_endrug

12. 08. 2024 15.31

-3

In Putin pri tem že sedem dni ne more nič narediti. Spet bo šel na civiliste.

icon-replyODGOVORI

kr en33

12. 08. 2024 15.21

+3

Zelenski je ze nesteto krat lepo pokazal kaksen laznjivec je...

icon-replyODGOVORI

Magic-G-spot

12. 08. 2024 14.55

-3

Meni ta vojna deluje kot, da so Rusi sli v Ukrajino po hrano, elektriko in nekaj delovne sile. Cist enostavno so sli krast kar ni njihovo.

icon-replyODGOVORI

Magic-G-spot

12. 08. 2024 14.54

-4

Meni ta vojna deluje kot, da so Rusi sli v

icon-replyODGOVORI

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 14.51

-9

In zgleda, da je mali zločinski pajac prav vse resurse poslal v Ukrajino - doma moskvićev očitno ne brani nihče. In zdaj spet čakajo wagnerjeve nacije, da jim priskočijo na pomoč. In vendar bodo rusofilići krulili o "mogočni moskovitski vojski"🤣🤣🤣 Lahko samo čestitamo Ukrajincem za zelo dobro potezo.

icon-replyODGOVORI

Lion91

12. 08. 2024 14.58

+6

Najbolj donosni posel ukrajinskih uradnikov je izbris iz registra nabornikov. 5000 dolarjev na osebo.

asdfghjklč

12. 08. 2024 18.50

+0

Rusija tudi par jurjev ponuja tujim plačancem, da se borijo za njih ... ampak, ko je treba dati denar, pa dobijo prst v rit ali pa eno malenkost od obljubljene cifre ...

OvcjiPastir

12. 08. 2024 14.50

-1

Kako pa kaj Surovikin? Nič ni slišat besed o njem.

icon-replyODGOVORI

Bratjeslovani

12. 08. 2024 17.16

-1

Skoz okno je padel

Zmaga Ukrajini...

12. 08. 2024 14.49

-10

Ampak že ko pogledaš te fotke, se vprašaš kaj vendar tako gori v betonski stavbi, v kateri je zelo malo gorljivih materialov. In glej ga zlomka - rusofilići že takoj verjamejo, da so jo zažgali Ukrajinci (ki sploh nimajo več dostopa do nuklearke!). Oh, ta čudovita rusofilska "logika"....

icon-replyODGOVORI

peresni

12. 08. 2024 14.16

-8

Ruske zločinske voditelje čimprej strmoglaviti....ne Rusi in ne svet ne more več čakati.

icon-replyODGOVORI

rdeča petokraka

12. 08. 2024 14.15

+12

Ukrajinci naj bodo veseli da je predsednik Rusije Putin, če bi bil Medvedjev ali kdo drug bi bilo precej drugače.

icon-replyODGOVORI

Bratjeslovani

12. 08. 2024 17.17

+1

Oboji bi bili veseli, ko bi imeli mir. Tudi Rusom ne diši umirat za blesave cilje

asdfghjklč

12. 08. 2024 18.51

ti rdečko ... če bi bil medvedjev predsednik, bi ga američani že zdavnaj eliminirali, če misliš, da bi odmetaval nukice tako veselo ...

'Ti nepremišljeni napadi povečujejo tveganje jedrske nesreče' | 24ur.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5858

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.