Vrienden van de media: 'Je moet een balletje kunnen trappen én gezellig zijn' (2024)

Op het terrein van Swift uit Amsterdam-Zuid wordt iedere dinsdagavond de zogeheten Power League gehouden; een 5-tegen-5-competitie op kleine velden met lage doelen en boardings, vriendenteam Vladikavkaz Barbapapa is sinds 2016 van de partij. - Foto: Sanne Donders

De irritatie loopt hoog op bij de tegenstander van Vladikavkaz Barbapapa, een voetbalteam waarvan veel spelers werken als voetbalcommentator, -presentator of -analist bij de NOS, ESPN of online-kanaal FC Afkicken. “Scheids, dit slaat nergens op, je fluit alleen omdat hij op tv komt,” wordt er geroepen nadat Vladikavkaz-speler Milan van Dongen, in het dagelijks leven presentator van ESPN-voetbalprogramma’s, een vrije trap krijgt, terwijl Van Dongen er zelf daarvoor nogal stevig in ging.

Uiteindelijk verliest Vladikavkaz Barbapapa nipt, de helft van de ploeg pruttelt nog wat na op het veld, de andere helft gaat alweer vrolijk keuvelend over de nakende wedstrijd Tottenham Hotspur-Manchester City op weg naar de kantine van AVV Swift.

Vrienden van de media: 'Je moet een balletje kunnen trappen én gezellig zijn' (1)

De teamnaam is een uitspraak van Royston Drenthe in een viraal gegaan filmpje

Op het terrein van Swift, voetbalclub uit Amsterdam-Zuid, wordt iedere dinsdagavond de zogeheten Power League gehouden; een vijf-tegen-vijf-competitie op kleine velden met lage doelen en boardings, er doen vooral 30- en 40-plussers mee. “Ons team is feitelijk ontstaan op de avond dat Trump werd verkozen tot president in 2016,” vertelt Studio Sport-interviewer Jeroen Stekelenburg na de wedstrijd in de kantine, terwijl bier en patat rondgaan. “Ik kwam Neal Petersen van FC Afkicken tegen in poppodium De Melkweg, daar werd die verkiezing live gevolgd. We werden vrienden en besloten een voetbalteam op te richten.”

Rotte knieën

De teamnaam is een uitspraak van oud-prof Royston Drenthe in een viraal gegaan filmpje. Als speler van Alania Vladikavkaz klaagde hij dat hij in de Russische stad Vladikavkaz geen goede kapper kon vinden. Aan het eind verzuchtte hij “Vladikavkaz Barbapapa”. Stekelenburg: “Dat is altijd blijven hangen, vooral ook door de manier waarop hij dat uitsprak.”

Voetballen in het weekeinde bij een reguliere vereniging is lastig, want dan moeten ze vaak werken. De destijds net opgerichte Power League bood uitkomst, ook door de afmetingen van het veld. Stekelenburg: “Ik heb rotte knieën en ben bijna vijftig. Zo hebben er meer spelers klachten, zeker als je kinderen krijgt, holt de conditie achteruit. Dan is zo’n klein veld wel prettig.”

Vrienden van de media: 'Je moet een balletje kunnen trappen én gezellig zijn' (2)

119-voudig zaalvoetbalinternational Zaid El Morabiti

Studio Sport-commentator Jeroen Elshoff en podcastmaker en ESPN-analist Yordi Yamali behoren ook tot het team. En in het begin stond Ziggo Sport-presentator Wytse van der Goot op doel. Geregeld doen er ook oud-profspelers of -zaalvoetbalinternationals mee. Vanavond is 119-voudig zaalvoetbalinternational Zaid El Morabiti erbij. “Ze gaan er wel echt voor, vooral Milan en Yordi,” oordeelt hij over de sportjournalisten. Hij vindt het leuk om met hen te spelen, ook al moet hij de boel nadrukkelijk op sleeptouw nemen vanavond. “Het heeft me ook iets opgeleverd, Jeroen Elshoff heeft me gevraagd als analyticus bij grote futsaltoernooien die de NOS uitzendt.” Lachend: “Dus feitelijk ben ik nu ook een ‘mediaman’.”

Eyeopener

Je hoeft dat overigens niet te zijn om mee te mogen doen. Van Dongen: “Je moet een balletje kunnen trappen en gezellig zijn, dat is het belangrijkste. Er haakt van alles aan.”

Elshoff vertelt over de begintijd, de gloriedagen van Vladikavkaz Barbapapa. “Toen speelden we op het hoogste niveau en deed oud-prof Simon Cziommer vaak mee, die was net gestopt. Die was nog zo verschrikkelijk goed. Zo slim en snel. Dat was wel een eyeopener, ook voor mijn werk. Dan zie je hoe goed die profs zijn.”

Vrienden van de media: 'Je moet een balletje kunnen trappen én gezellig zijn' (3)

Bloedfanatiek

Niet alle profs die meededen, maakten indruk. Guus Til, destijds speler van Spartak Moskou deed eens mee. Na afloop vroeg Yamali aan Til of hij het nummer van zijn trainer mocht. “Want als ik jou zie spelen, maak ik misschien ook nog wel kans.” Het mooie was dat Til even dacht dat Yamali serieus was, vertelt Yamali met een grote grijns.

“Dat was wel een eyeopener, ook voor mijn werk. Dan zie je hoe goed die profs zijn”

Het komt niet vaak voor dat tegenstanders zich beklagen over een voorkeursbehandeling voor Vladikavkaz Barbapapa, zoals vanavond gebeurde. Milan van Dongen: “Het is eerder nadelig dat je een bekend gezicht hebt. Ik ben nog steeds bloedfanatiek, maar als er iemand filmt terwijl je ruzie krijgt en dat op social media zet dan… is dat niet prettig.”

Toch geven ze alles, zelfs op druilerige avonden. Het is de aard van het beestje, het is hoe ze voetbal willen beleven, met ziel en zaligheid. Terwijl een nieuwe pitcher bier op tafel wordt gezet, vertelt Stekelenburg: “Ook daardoor kun je je beter inleven in profvoetballers. Soms wil je nog zo graag, maar ziet het er toch niet uit. Wij weten als geen ander hoe dat is.”

Tekst: Bart Vlietstra

  • Tags:
  • Vrienden van Voetbal
Vrienden van de media: 'Je moet een balletje kunnen trappen én gezellig zijn' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5829

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.